Vaatwasser Aanschaffen in 2024: Kenmerken, Types en Aankooptips

Vaatwasser Aanschaffen in 2024: Kenmerken, Types en Aankooptips
Wanneer je een vaatwasser gaat aanschaffen is het belangrijk om dit te weten

Een nieuwe vaatwasser kopen
Wanneer je een vaatwasser gaat aanschaffen is het belangrijk om te weten wat vaatwassers tegenwoordig kunnen doen qua functies. Ook is het handig om te weten welke eisen je stelt aan een vaatwasser. In dit artikel op BestePrijs leer je alles over de modernste vaatwassers van nu.

De vaatwasser
Een vaatwasser is één van de beste uitvindingen op de markt. Je vuile vaat doe je er gewoon in, waarna het er weer schoon uit komt. Je hebt geen zeepsop meer nodig en je aanrecht staat niet meer vol met vieze vaat. Zo heb je dus geen afwasborstel en afwasmiddel nodig om voedselresten en vet te verwijderen.

De werking van de vaatwasser
Eerst wordt er een laag water op de bodem van de machine gepompt. Dit water wordt verwarmd door een verwarmingselement. Dit element bevindt zich vaak direct onder de sproeiarmen. Het vaatwasmiddel, dat tegenwoordig bijna altijd in de vorm van tabletten komt, wordt dankzij de timer automatisch op het juiste moment toegevoegd. De verwarmde vaatwasser wordt in combinatie met het afwasmiddel door de sproeiarmen omhoog gepompt en door de druk gaan deze sproeiarmen draaien. Het water wordt met grote kracht uit de gaten gespoten. Deze kracht is nodig om het vuil goed te verwijderen.

Zodra de vaat schoon is, begint de vaatwasser het vuile afwaswater af te voeren. Ook wordt er weer nieuw water opgewarmd, zodat de vaat kan worden afgespoeld. Ten slotte wordt al het water eruit gepompt en kunnen de gerechten worden gedroogd. Als je plastic voorwerpen niet goed drogen, kun je extra glansspoelmiddel gebruiken.

Soorten vaatwassers
Voordat je een nieuwe vaatwasser aanschaft, moet je bepalen voor welke type je gaat. Je kunt gaan voor een vrijstaand model of een inbouwmodel. Vrijstaande modellen zijn vooral bedoeld om apart in de keuken te plaatsen. Ze zijn vaak goedkoper dan de inbouwmodellen. Als je je vaatwasser onder het aanrechtblad wilt installeren, kies dan voor een inbouwmodel. Dit is over het algemeen de meest verkochte vaatwasser. Ze hebben geen afgewerkte bovenkant en geen afgewerkte zijwanden.

Het overgrote deel van de inbouwmodellen is uitgerust met een bedieningspaneel dat zich bovenaan de deurrand bevindt. Hierdoor is het eenvoudig om een ​​kastfront aan de voorkant van de vaatwasser te monteren. Hierdoor zie je de vaatwasser dus niet meer. Een inbouwmodel zonder eigen deurpaneel wordt halfintegraal genoemd. Je vindt het bedieningspaneel aan de buitenzijde van de deur. In sommige gevallen kun je bij een vrijstaand model ook het bovenblad verwijderen, zodat deze ingebouwd kan worden.

Is je aanrechtblad hoger dan 85 centimeter, dan is het belangrijker om te kijken naar de extra hoge modellen. Deze heeft automatisch ook een hogere binnenruimte, zodat je er grotere schalen in kunt zetten. Hij past dus niet meer, maar voor de grotere couverts heb je wel meer mogelijkheden. Je moet goed letten op de verschillende specificaties. Denk hierbij aan de afwerking aan de voorzijde, het bedieningspaneel, de in hoogte verstelbare en of het blad eraf kan. Let op: fabrikanten zijn niet altijd even duidelijk met de specificaties.

De zuinigste en best verkochte vaatwasser komt in een standaard maat van 60 centimeter breed en 80 tot 85 centimeter hoog. Je kunt hier gemiddeld 12 couverts plaatsen. Dit is een set eetgerei voor één persoon voor een maaltijd. Je bord, soepkom, bestek en glazen passen hier eenvoudig in.

Ben je met twee personen in het huishouden en heb je niet veel ruimte in de keuken, dan kun je ook kijken naar een smal model. Deze is slechts 45 centimeter breed. Hij heeft dezelfde hoogte, maar is 15 centimeter minder breed.

Bekijk hier alle vaatwassers of maak een keuze uit één van de meest verkochte in onderstaande lijst!

Zoektermen: Vaatwasser kopen, Vaatwasser functies, Werking vaatwasser, Soorten vaatwassers, Vrijstaande vaatwasser vs inbouwmodel, Inbouwvaatwasser bedieningspaneel, Vaatwasser specificaties, Energiezuinige vaatwasser, Vaatwasserformaten

Meer in Huishouden & Wonen

0 Vergelijk

Vergelijk producten

Op dit moment heb je nog geen producten die we kunnen vergelijken. Je kunt producten eenvoudig toevoegen in het overzicht op de product pagina.

Waarschuwing

Deze pagina bevat mogelijk producten en/of foto's die ongeschikt zijn voor minderjarigen.